Floris V van Holland speelt een belangrijke rol bij het beschermen van de ringdijken in Alblasserdam. Bij de presentatie van een nieuwe informatieve film voor de expositie was hij hoogstpersoonlijk aanwezig in Kinderdijk om de aanwezige toe te spreken en iets te vertellen over hoe het allemaal zo gekomen is.

Rond het jaar 1200 werden, door aanhoudende overstromingen, de eerste ringdijken aangelegd in Alblasserdam. Iedere boer verzorgde het onderhoud van zijn eigen stukje land, maar ja.. als er één geen zin had, dan liep alsnog alles onder. Er was nog geen kijk op de zaak, maar Floris had visie. Daarom werd er door hem in 1286 een oorkonde uitgevaardigd waarin het waterbeheer werd geregeld. Floris V van Holland was als het ware de eerste watermanager van Nederland. Hij zorgde ervoor dat het vanaf dat moment centraal geregeld werd. De gelden kwamen via de stadsbesturen bij het waterbeheer terecht en zo konden ze verder werken aan stabiele veilige polders om in te wonen en werken.

Vanaf de 14e eeuw werden er al molens ingezet om het inklinken tegen te gaan (het proces van volumevermindering van de grond door verdroging). Dit gebeurd heden ten dagen nog steeds, maar iets aangepast. In Kinderdijk staan 19 molens die er vanaf 1738 zijn neergezet. Vanaf de 19e eeuw kwamen er stoomgemalen die dit werk helemaal over namen.